Egri Borvidék Szőlőtermelő Értékesítő Kft.
Kékoportó
Bora lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező – bár ezt a tulajdonságát csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja. Borát a hétköznapok vörösborának tartják és sokáig azt gondolták, hogy az oportó semmiképpen sem veheti fel a versenyt például a cabernet sauvignonnal, de ez a vélemény napjainkban (Polgár Zoltán 1999-es kékoportója után) változni kezdett.
Az Európai Unió legújabb szabályai szerint a borospalackok címkéjén feltüntetett kékoportó nevet Magyarországnak ki kell vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve helyre utal, akár a tokaji), és helyette a külföldön elterjedt portugieser nevet ajánlott használni.
Legelterjedtebb bora a kékfrankos és az oportó keverékéből készülő Egri bikavér.
Hírek
Új menüpontban megtalálhatóak azon dokumentumok melyek gördülékenyebbe teszik a kft és a termelők együttműködését!
Megalakult Fórumunk ami az alábbi linken keresztül érhető el: http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=egriszolo